Ennaltaehkäisevä hoito ja parodontiitti

Tarjontaamme kuuluvat mm. seuraavat palvelut:

  • paikkaus- ja juurihoidot
  • proteettiset hoidot, kuten irto- ja osaproteesit, implantit ja laminaatit
  • purentakiskot
  • iensairauksien hoito
  • leikkaukselliset poistot ja muut kirurgiset toimenpiteet
  • pelkopotilaiden hoito
  • päivystysaikoja

Hammaskivenpoisto

Hammaskivenpoisto on toimenpide, jossa hampaiden pintaan muodostunutta bakteeri- ja kalkkimassakerrostumaa poistetaan ienvetäytymien, ientulehdusten ja karieksen ehkäisemiseksi. Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä, mutta keskimääräinen suositeltava hoitoväli on noin vuosi. Toimenpiteen suorittaa klinikallamme hammaslääkäri, ja käytössä on sekä käsi-instrumentit että ultraäänilaite. Myöskin ikenien pintapuudutus on mahdollista.

Ientulehduksen ja parodontiitin hoito

Usein ajatellaan, että kaikki on suussa kunnossa niin kauan kuin hampaissa ei ole reikiä. Kuitenkin vähintään yhtä tärkeätä on, että hampaita ympäröivät pehmytkudokset ja luu ovat terveitä. Hampaita ympäröiviä kudoksia uhkaa ientulehdus ja kroonista ientulehdusta seuraava parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudostulehdus.

Yleensä ientulehdus aiheuttaa alkuvaiheessaan verenvuotoa ikenistä esimerkiksi hampaiden harjauksen yhteydessä, mutta kroonistuessaan se usein muuttuu oireettomaksi. Siksi hammaslääkärin tekemät säännölliset hampaiden ja niitä ympäröivien kudosten tarkastukset ovatkin ensiarvoisen tärkeitä ientulehduksen toteamiseksi ja parodontiitin ehkäisemiseksi.

Kaksi tärkeintä hoitotoimenpidettä ientulehduksen kannalta ovat hammaskivenpoisto ja oikeanlaisen kotihoidon opastus. Kiinnityskudosten parantuminen voi alkaa vasta kun paranemiselle on luotu oikeat edellytykset.

Hoidon varsinaisena tavoitteena on luukadon pysäyttäminen ja syventyneiden ientaskujen madaltuminen helpommin puhdistettavalle tasolle. Huolellisen kotihoidon merkitystä iensairauksien hoidossa ei voi korostaa liikaa, siksi hammaslääkärin/suuhygienistin ’kädestä pitäen’ antama kotihoidon ohjaus on merkittävässä roolissa.
Tarvittaessa kyseeseen voivat tulla myös kirurgiset hoidot.

Kun ensimmäinen hoitojakso päättyy, sovitaan yksilöllisestä jatkohoitosuunnitelmasta. Seuraava ylläpitohoitokerta voidaan sopia esimerkiksi kolmen, kuuden tai kahdentoista kuukauden päähän ja siitä eteenpäin tarpeen mukaan. Säännölliset kontrollit ovat tärkeitä, koska parodontiitti uusiutuu helposti. Parodontiitin hoidon kustannukset ovat erittäin yksilöllisiä.